Rapport från trädgårdvandring 28 augusti

Trots att regnet föll hela dagen blev vi 22 besökare på trädgårdsvandringen. Miriam Thiel, som bor på gården, visade oss runt till trädgårdssängar och växthus och berättade om synsättet bakom de ekologiska odlingarna och svarade på alla möjliga frågor. Genom att ta tillvara gårdens naturliga förutsättningar som vindskydd, vattentillgång, sol samt fårens och hönsens bidrag har odlingarna vuxit fram och är en del av omställning till ett självförsörjande jordbruk.

Permaodling handlade om att odla utan att gräva och använda halm för att få en styv lerjord att mjukna. Nya odlingsbäddar skapades genom att bygga hygel – en upphöjning byggd av träavfall och växtmaterial från kompost. Överst lades halm, som legat på golven i djurens hus. Höns och får bidrog med gödsel. Vi beundrade de välväxta pumporna och squashen som såtts i halmen under det första odlingsåret. Nästa säsong skulle andra växter sås i de nya landen, som hade fått en ny struktur på jorden. Med hjälp av biokol, som de själva skapade av sly så fick jorden extra näring.

Det rymliga växthuset var fyllt av gurkor, tomater, basilika, chili och exotiska växter som physalis och vindruvor.  Utanför växthuset blommade det och vi njöt av trädgårdens grönska och prakt trots att regnet strilade. Avslutningsvis fikade vi i gårdens lada, där vi fick ytterligare möjlighet att ställa frågor till Miriam.

Vi i Trädgårdsgruppen fick idéer på förbättringar av våra egna odlingar till nästa säsong som att använda hö från vår egen äng och odla i komposten.

Tack Miriam för ett fint besök vid Skenora Gård!

Om ni är intresserade av att hjälpa till med vår trädgård vid Pilhamn anmäl er till Trädgårdsgruppen!

Ingarö Hembygdsförenings trädgårdsgrupp

Det här inlägget postades i Nytt. Bokmärk permalänken.