Scoutlägret 1935

 

Scoutlägren på Ingarö

Det klassiska internationella scoutlägret hölls 1935 på Björnö men det har hållits många stora scoutläger på Ingarö. Många av dem finns dokumenterade i skrift – läs Olle Wingborgs förteckning . Allmän svensk scouthistoria finns att läsa här . Har Du egna minnen från Ingaröläger att förmedla så maila oss info@ingarohembygdsforening.se.

Lägret 1935

Lägret, som var scoutrörelsens andra internationella läger, hade 3000 deltagare från 26 länder. En film på drygt 7 minuter från lägret ligger ute på Öppet Arkiv Bland mycket annat visas skotsk folkdans, en matlagningstävling och bilder från Torpesand.

Från KFUM:s läger 1948 har vi fått denna lägersångbok.

Sånger och Visor KFUMs Ingaröläger 1948

Av häftets 28 sånger citerar vi Ingarösången:
vers 1. Skärgården äger en underbar ö, underbar, bergig och rar, som de bästa baden har. Där har vi läger på klippornas brant, strax invid havets kant
Refräng:  Å, Ingarö, det finns icke en plats uppå jorden som du. Å Ingarö, dina skogar är stora och härlig din sjö och när solen går ned bortom skogen och himmelen brinner i strålarnas glans, jag önskar jag finge komma och stanna än många, många år på INGARÖ.

vers 2. När vi om morgon med sol stiga opp ta oss ett dopp uti havets salta böljor. Sedan vi äta och jobba ett tag, det är en härlig dag.3. Sedan på kvällen när solen gått ned ha vi för sed samlas någonstans i skogen för att ha lägerbål och sjunga ut, höja vårt glädjetjut.
……………. det är bara att hålla med …